22.3.08

Μεταφορά!

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο παραμονής εδώ, "μετακομίζω".
Θα βρίσκομαι πλέον εδώ !

Σας ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει μέχρι τώρα!

17.3.08

"Ικέτιδες" του Ευριπίδη από το 1ο Γ.Λ.Αιγίου


Κυριακή βράδυ, τι κάνεις? Βλέπεις τηλεόραση? Πας για φαγητό με φίλους? Βγαίνεις βόλτα? Ετοιμάζεσαι για ... την Δευτέρα????
Εγώ αποφάσησα να πάω να δω την πρόβα generale του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου πριν την συμμετοχή τους στους Περιφερειακούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες Αρχαίου Δράματος στην Πάτρα την Τρίτη 18.03.08.
ΔΕΝ το μετάνιωσα..
5ο μαθητές - 45 άτομα Χορό - έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και για να ικανοποιήσουν τον "Δάσκαλό" τους, ο οποίος έτυχε να έχει τα γενέθλιά του σήμερα!!! Για να τον "γλυκάνουν" (και να τον καλοπιάσουν), του έκαναν δώρο-έκπληξη μια τούρτα με...(δυστυχώς!) κεράκια γενεθλίων επάνω :-)! Όλα αποκαλύφτηκαν!


Βέβαια, τα κεράκια μας "μπέρδεψαν" λιγάκι, αλλά ... το ξεπεράσαμε!


Το Θεατρικό είναι μέρος ενός eTwinning προγράμματος ("Το Αρχαίο Θέατρο μας ενώνει") μεταξύ δύο σχολείο της Ελλάδος (Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών - 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου) κι ενός Γερμανικού σχολείου (Albrecht-Ernst-Gymnasium Oettingen) και θα παρουσιαστεί στο Oettingen/Γερμανία από Έλληνες και Γερμανούς μαθητές ΜΑΖΙ αρχές Ιουλίου 2008.
Όλοι οι συμμετέχοντες (Γερμανοί κι Έλληνες, μαθητές και καθηγητές) ανυπομονούν να το ζήσουν!

16.3.08

Webinar: Διδάσκοντας και μαθαίνοντας με εργαλεία και εφαρμογές του Web 2.0


Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά τα εργαλεία και τις εφαρμογές του Web 2.0 εμπλουτίζοντας τη διδασκαλία μας στην τάξη με εξ αποστάσεως συνεργατικές τεχνικές;
Ο Αλέξανδρος Γκίκας, η Ιωάννα Χαρδαλούπα, η Νίκη Λαμπροπούλου και η Μαριάννα Βιβίτσου θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και θα απαντήσουν τις ερωτήσεις σας στο διαδικτυακό σεμινάριο που θα γίνει την Τρίτη 18 Μαρτίου στις 21.15 ώρα Ελλάδας.

Για να γραφτείτε επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση:http://www.wiziq.com/tutorsession/session.aspx?JuX%2bgH%2b2GbZXZ6Ywk1g8PK5YnQepaD31olmRxbAz0bEN8%2bGe5%2f%2bA6L35HndvDlMreztJdB6NInI%3d
->> Διόρθωση: Όπως μπορείτε να διαβάσετε στα σχόλια, το διαδικτυακό σεμινάριο θα γίνει στις 20.15 ώρα Ελλάδος!!!

13.3.08

12 Μαρτίου 2008 - Ημερίδα Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας




Παρά την τρίωρη στάση εργασίας (12.00-15.00), η αίθουσα "Jacqueline de Romilly" του Υπ.Ε.Π.Θ. γέμισε από Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας (φοιτητές, ωρομίσθιους, αναπληρωτές, μόνιμους). Πάνω από 200 άτομα κατέκλυσαν το αμφιθέατρο για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών κι Επικοινωνίας) στην διδασκαλία της Ξένης Γλώσσας.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Κ. Ράμμα, που εκφώνησε ο κ. Α. Λούβρης, προϊστάμενος του Γραφείου Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης (http://www.e-yliko.gr/). Ακολούθως ο κ. Ι. Καρατσιομπάνης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, χαιρέτησε όλους τους παρευρεσκόμενους (όλος ο εναρκτήριος λόγος εδώ) εκ μέρους του Δ.Σ.

Παρευρέθηκε και χαιρέτισε την Ημερίδα ο Γενικός Διευθυντής Διοίκησης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, Δρ. Κωνσταντίνος Κουτρομάνος. Εξάγγειλε μάλιστα την σύσταση οργανικών θέσεων για τη διδασκαλία της Γερμανικής και της Γαλλικής Γλώσσας σε 12θέσια και άνω δημοτικά σχολεία της χώρας.

Η κα Μ. Φρέντζου, μέλος του Γραφείου Δ.Ε.Π., ξεκίνησε τις ομιλίες παρουσιάζοντάς μας το "E-yliko.gr: ένα νέο εργαλείο για την τάξη μας".

Διδάσκοντας και μαθαίνοντας με συνεργατικά εργαλεία και εφαρμογές του Web 2.0 ήταν το θέμα της εισήγησης της Μαριάννας, Νίκης (απούσα, αλλά οσή παρούσα), του Αλέξανδρου και της "μικρότητάς" μου. Εστιαστήκαμε στην δικτυακή συνεργατική μάθηση με πιο λεπτομερή αναφορά στην εφαρμογή των blogs & wikis και την παιδαγωγική τους εφαρμογή.

Δύο εκπαιδευτικά λογισμικά της Γερμανικής Γλώσσας για Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο «O κόσμος της Anne Marie» και «Tα κόμικς που μιλούν» παρουσιάστηκαν από την κα Ι. Κερκινοπούλου, Σχολική Σύμβουλο Γερμανικών με έδρα Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης και τον κ. Κ. Καρανικόλα, Navs Interactive. Τα λογισμικά έχουν εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και όπου νάναι θα σταλούν στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας.

Ανάμεσα στις δύο παρουσίασεις των εκπ. λογισμικών η κα Sigi Ξάνθος έθεσε ένα αρκετά δύσκολο θέμα "επί τάπητος": Μάθηση και Μνήμη: Νέες ανακαλύψεις στην έρευνα του εγκεφάλου σχετικά με τη διαδικασία της μάθησης, οι οποίες εξηγούν, τι βοηθάει την μάθηση και τι την εμποδίζει.

Ξεκινώντας από τον μύθο του Πλάτωνα (Μνημοσύνη) κι εμπλέκοντας τις τελευταίες ανακαλύψεις της νευροδιδακτικής, μας ανέλυσε της ιδιότητες του ιπποκάμπου (Hippokambus) και της αμυγδαλής (Mandelkern) και πως αυτές βοηθάνε ή εμποδίζουν την μάθηση.

Φωτογραφίες από την Ημερίδα (μερικές λίγο "κουνημένες") εδώ.

Όλες οι εισηγήσεις των ομιλητών είναι εδώ.

8.3.08

8 Μαρτίου: Ημέρα της γυναίκας

Ζώντας σε ένα προστατευμένο, πολιτισμένο (!) περιβάλλον, όπου πολλά πράγματα είναι "αυτονόητα", ξεχνάμε τι διαδραματίζεται σε άλλα μέρη αυτού του κόσμου. Καιρός να τα θυμηθούμε!

INTERNATIONAL WOMEN'S DAY - 8 MARCH 2008

4.3.08

Ημερίδα για Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας στο Υπ.Ε.Π.Θ.

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Π.Ε. (Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε.) σε συνεργασία με το Γραφείο Δικτυακής Εκπ/κής Πύλης του Υπ.Ε.Π.Θ. διοργανώνουν την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008, Ημερίδα με θέμα: «Οι ΤΠΕ στην Ξενόγλωσση Τάξη: από την Πληροφορία στην Επικοινωνία» στην αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί, κτίριο Υπ.Ε.Π.Θ. (Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι).

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ 07) που εργάζονται σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και TEE/ ΕΠΑΛ να ενημερώσουν έγκαιρα το σχολείο τους σχετικά με τη συμμετοχή τους στην Ημερίδα. Για την παραχώρηση άδειας παρακολούθησης της Ηµερίδας από την υπηρεσία, θα χορηγηθεί Βεβαίωση Συµµετοχής από τη Γραµµατεία (µετά τη λήξη της Ημερίδας)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ώρα προσέλευσης: 11.30 π.μ.

Πρόεδρος: Αριστείδης Λούβρης, Προϊστάμενος του Γραφείου Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης (Δ.Ε.Π) http://www.e-yliko.gr/

12.00 – 12.10 μ.μ.
Έναρξη ημερίδας, χαιρετισμός Υφυπουργός Ε.Π.Θ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος *
12.10 – 12.15
Προσφώνηση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε., κ. Ι. Καρατσιομπάνη
12.15 – 12.30
E-yliko.gr: ένα νέο εργαλείο για την τάξη μας, κα Μ. Φρέντζου, Εκπαιδευτικός Ξένων Γλωσσών, Μέλος του γραφείου Δ.Ε.Π
12.30 – 12.50
Διδάσκοντας με συνεργατικά εργαλεία και εφαρμογές του Web 2.0, κα Μ. Βιβίτσου, Υπ. Δρ. Πανεπ. Ελσίνκι - κα Ν. Λαμπροπούλου, Υπ. Δρ. Πανεπ. London South Bank - κ. Α. Γκίκας, εκπ. ΠΕ 01, Διπλωμ. Τεχν. Συστ. Υπολογιστών - κα Ι. Χαρδαλούπα, εκπ. ΠΕ 07, Πειρ. Γυμν. Πανεπιστημίου Πατρών
12.50 – 13.05
«O κόσμος της Anne Marie», Εκπαιδευτικό λογισμικό της Γερμανικής Γλώσσας για το Γυμνάσιο, κα Ι. Κερκινοπούλου, Σχολ. Σύμβ. ΠΕ07- κ. Κ. Καρανικόλας, Navs Interactive
13.05 – 13.40
Μάθηση και Μνήμη: Νέες ανακαλύψεις στην έρευνα του εγκεφάλου σχετικά με τη διαδικασία της μάθησης, οι οποίες εξηγούν, τι βοηθάει την μάθηση και τι την εμποδίζει, κα Sigrid Xanthos, Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας
13.40- 13.50
«Tα κόμικς που μιλάν», Εκπ. λογισμικό της Γερμ. Γλώσσας για το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, κα Ι. Κερκινοπούλου, Σχολ. Σύμβ. ΠΕ07 - κα Στ. Τοκμακίδου, Καθηγ. Γερμ. Γλώσσας
13.50 - 14.00
Συζήτηση – Ανταλλαγή απόψεων
*Έχει προσκληθεί

Όλα έτοιμα για την Αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην αρχαία Ολυμπία


Το μνημείο Ντε Κουμπερτέν


"Ούτε γάτα, ούτε ζημιά" !!!