25.3.07

25 Μαρτίου: Εθνική εορτή σήμερα...


Πολλά συνέβησαν την ίδια μέρα, αλλά διαφορετική χρονολογία :-) :
-> Εορτασμός της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (1821),
-> τα "χρυσά" γενέθλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1957),
-> υπογράφηκε η Διακύρυξη του Βερολίνου (2007)...
και...
-> δύο (2!) πατρινά Γυμνάσια (Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών & 7ο Γυμνάσιο Πάτρας) υποδέχονται σήμερα (25.03.07) το βράδυ τους 22 Γερμανούς συνομιλήκους τους με τους 2 συνοδούς καθηγητές τους!
Η ανταλλαγή εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning ("Το Oettingen ανακαλύπτει την Πάτρα και η Πάτρα το Oettingen") που υλοποιούν τα 2 Γυμνάσια αυτή τη σχολική χρονιά (2006-2007) με το Albrecht-Ernst-Gymnasium της πόλης του Oettingen (140 χλμ. βορειοδυτικά του Μονάχου).

17.3.07

50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης



Η Ευρώπη γιορτάζει.....(25 Μαρτίου 1957 - 24. & 25. Μαρτίου 2007) και το πάρτυ θα δοθεί στο.... Βερολίνο :-), μιας κι έχουμε την Γερμανική Προεδρεία!


7.3.07

Προβληματισμένοι οι Έλληνες για τις κλιματικές αλλαγές

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι οι πλέον ανήσυχοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις κλιματικές αλλαγές, ενώ τάσσονται μαζικά υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά της πυρηνικής ενέργειας.....



Και για να μην ξεχνιόμαστε, μέχρι μέσα Μαρτίου 2007 μπορούμε να δηλώσουμε συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Η Ενέργεια είναι το μέλλον μας"!


Π ρ ο λ α β α ί ν ο υ μ ε !!!!


6.3.07

Άνοιξη της Ευρώπης 2007!

...

Άργησε φέτος λιγάκι η Ευρωπαϊκή Άνοιξη 2007 (όχι σαν καιρικό φαινόμενο :-) ), αλλά να που μας επισκέπτεται πάλι ... Μην την χάσεται, αξίζει!


5.3.07


Μια έκλειψη ήταν μόνο.....

Παρασκευή και Σάββατο (02. & 03.03.07) συμμετείχα ως επιμορφώτρια στο επιμορφωτικό πρόγραμμα "Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής - δημιουργικής σκέψης " που οργανώνει ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών . Ανέλαβα - στο ένα από τα τρία (3!) τμήματα της Δ/θμιας Εκπ/σης, που δημιουργήθηκαν στο Π.Ε.Κ. της Πάτρας - την "κριτική παρουσίαση θεωριών μάθησης".
Ήταν η πρώτη φορά που απευθυνόμουν σε συναδέλφους μη της ειδικότητάς μου (καθ. Γερμανικών). Περίεργο συναίσθημα...., αλλά μου άρεσε :-) !
Τώρα, το τι αποκόμησαν, οι έρμοι, δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω, γιατί θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους! Εννοείται ότι δεν τήρησα τους κανόνες και δεν αναφέρθηκα ΜΟΝΟΝ σε θεωρίες, δυσκολίες, επισημάνσεις κλπ. Για άλλη μια φορά αναφέρθηκα σε μερικές από τις "αγάπες μου" ;-) : ευρωπαϊκά προγράμματα ("Δια βίου μάθηση"), μέθοδο σχεδίων εργασίας (project), podcasting, moodle, wikis, ιστολόγιο (weblog), ιστοεξερεύνηση (WebQuests) ...
Προσωπικά ενθουσιάστηκα από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, γιατί ανακάλυψα ξανά (όχι τον τροχό :-), αλλά..) το μεγαλείο που κρύβεται μέσα σε (ευτυχώς) πολλούς ακόμα εκπαιδευτικούς!
Οι αντιξοότητες της καθημερινότητας που βιώνουνε (βιώνουμε) κι αντιμετωπίζουνε (αντιμετωπίζουμε) στα σχολεία τους (μας), δεν τους (μας) πτοούν.
Προβλήματα πολλά, αλλά εξίσου πολλές και οι δράσεις/δραστηριότητες/ενασχολήσεις που προσφέρουν στους μαθητές τους.

Το μόνο που θάθελα να προσθέσω, είναι ότι χάρηκα πραγματικά που γνώρισα όλους αυτούς τους συναδέλφους και γέμισα τις δικές μου "μπαταρίες" με τις ιδέες, τα οράματα, τις προσδοκίες κι ελπίδες τους!
Τους ευχαριστώ!!!!

3.3.07

:-)...Μετά από αρκετό προβληματισμό και μπόλικη σκέψη αποφάσισα να συμμετάσχω κι εγώ στην δημοφιλή ομάδα των blogger! Άλλη μια/άλλος ένας λοιπόν ανάμεσά τους...

Εάν κι από πέρισυ "συντηρώ" το blog (http://virtualetwinning.blogspot.com) του etwinning προγράμματος που υλοποιήθηκε απο Φεβρουάριο έως Μάϊο 2006 μεταξύ του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών (http://gym-aei-patras.ach.sch.gr) και του ISS Giovani Falkone του Loano/Ιταλίας, το να έχεις δικό σου blog δημιουργεί άλλου είδους υποχρεώσεις, σκέψεις, προβληματισμούς, ευθύνες.... Λέτε να τα παραλέω??? Θα δείξει :-) !

Αφορμή και παρακίνηση για να τολμήσω τελικά να πραγματοποιήσω το εγχείρημα, μου δόθηκε από το τηλεμάθημα Μέθοδος Σχεδίων Εργασίας (Μέθοδος Project) από την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (http://e-learning-sch.gr), στο οποίο συμμετέχω από τέλος Φεβρουαρίου 2007.
Οι η-εκπαιδευτές του ανωτέρου τηλεμαθήματος είναι υπεύθυνοι, για αυτό που αντικρίζετε... :-)!